Deels in de cloud, deels lokaal

Diensten---Uitbesteden---Deels-in-de-cloud.png

Met een hybride cloud plaatst u delen van uw ict in de cloud en brengt u andere delen lokaal onder. Uw data is overal beschikbaar en u heeft de zekerheid dat zware applicaties goed werken.

Cloud.pngBinnen enkele jaren zal de cloud de standaard zijn en kan iedere organisatie volledig overstappen. Organisaties stappen om uiteenlopende redenen steeds vaker over. Toch bestaan er voor sommige organisaties momenteel nog enkele obstakels die de complete overstap moeilijk maken. In dergelijke gevallen biedt OGD de ideale middenweg. Ons hybride cloudconcept is een uitstekende eerste stap in de richting van een volledige cloudomgeving.

Veeleisende applicaties

Sommige applicaties zijn zo zwaar dat ze momenteel nog niet optimaal presteren over een internetverbinding vanuit een datacenter. Denk aan applicaties voor grafisch ontwerpers of voor het maken van 3D-modellen. Deze applicaties vragen zo veel rekenkracht dat het verstandig is ze lokaal aan te bieden.

In deze vorm biedt u het grootste deel van uw gebruikers dan een standaard werkplek aan, en maakt uitzonderingen voor de gebruikers die met zware applicaties werken. Voor het beheer verandert er niets, wij beheren zowel de cloudwerkplekken als de lokale werkplekken.

Privacygevoelige informatie

Met onze clouddiensten zijn uw gegevens veilig opgeslagen in ons datacenter. Desalniettemin geldt voor sommige organisaties dat zij door wet- of regelgeving toch verplicht zijn data op hun eigen locatie op te slaan. In dergelijke gevallen is een combinatie van lokale data-opslag met werkplekken aangeboden vanuit ons datacenter een goede oplossing.

Gehost in Nederland

Clouddiensten komen in vele vormen, maar in bijna alle gevallen wordt een deel van uw data opgeslagen op een server ergens op de wereld, op een plek waar u geen kijk of controle over heeft. “De lucht is toch de lucht? Wat maakt het uit waar mijn data staat?” Lucht is niet zomaar lucht als het om data-opslag gaat. Amerikaanse regelgeving is anders dan bijvoorbeeld Nederlandse, daarom is het zeker van belang te zorgen dat uw data in Nederland wordt gehost. 

Ook als u bijvoorbeeld gegevens van klanten of patiënten opslaat. Daarvoor heeft u namelijk juridische en technische verplichtingen. Dit geldt vooral voor organisaties in de overheid, zorg en financiële sector. Voor de veilige opslag van gevoelige data zijn allerlei Nederlandse en Europese regels. Die regels gelden niet in bijvoorbeeld India. U weet dus pas zeker dat de regels worden gevolgd als uw data in de EU, en liever nog in Nederland, is opgeslagen.

OGD host alles in Nederland. Wij hebben de sleutel en zorgen ervoor dat aan alle technische en juridische randvoorwaarden wordt voldaan. Voor al onze klanten.

Het beste van twee werelden

Met een hybride cloudoplossing heeft u het beste van twee werelden. Uw data is centraal beschikbaar waardoor u optimaal profiteert van de voordelen van de cloud en uw medewerkers overal en altijd kunnen werken. En tegelijkertijd doen we het beheer van uw zware werkplekken lokaal, zodat deze het allerbeste presteren. U kunt er bovendien voor kiezen gevoelige gegevens bij u op locatie op te slaan. Onze cloud is flexibel, schaalbaar en op maat te implementeren. U bepaalt dus zelf welke delen van uw ict u wel en niet in de cloud plaatst. Zo kunt u gefaseerd de stap naar de cloud maken.

Meer weten over onze kijk op de cloud? Lees dan de themapagina 'de Cloud'.

Wanneer u kiest voor een hybride cloudoplossing is uw ict in goede handen. Onze ervaren experts onderhouden uw volledige omgeving en zorgen ervoor dat uw medewerkers overal en altijd kunnen werken en uw gegevens altijd veilig zijn.

Stel uw eigen omgeving samen

Uw cloudconcept is volledig op maat te maken. Van kantoorsoftware tot bedrijfskritische applicaties, u bepaalt hoe uw ict-omgeving wordt ingericht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Microsoft Office of OpenOffice.org, Outlook of Thunderbird, maar ook aan uw boekhoudpakketten, ERP-software of database-software. Implementatie is voor vrijwel iedere applicatie mogelijk. Zelfs uw maatsoftware integreren we naadloos.

U betaalt een vast bedrag per werkplek. De prijs hangt af van welke applicaties en voorzieningen u gebruikt. Per extra applicatie betaalt u een vaste prijs. Ook de benodigde hardware voor de werkplek kunt u bij ons kopen of huren per maand.

onderdelen_en_bereikbaarheid.png

Volledig beheer

Dankzij ons cloudconcept kijkt u niet meer om naar het beheer van uw ict-omgeving. Onze beheerders nemen uw ict-werkzaamheden over en doen het grootste deel van het werk vanaf onze locatie. Op afstand beheren ze werkplekken, installeren ze (bedrijfsspecifieke) applicaties en houden ze uw e-mailvoorzieningen in de lucht. Daarnaast krijgt u op locatie regelmatig bezoek van een reguliere beheerder. Deze zorgt ervoor dat de lokale processen succesvol blijven opereren. Hij onderhoudt de fysieke werkstations en controleert alle aanwezige hardware. Hoe de verdeling tussen beheer op afstand en lokaal beheer precies ligt, is vanzelfsprekend afhankelijk van welke delen van uw ict u wel of niet in de cloud plaatst. Maar één ding is zeker: zowel de ict in de cloud als de lokale processen worden uitstekend onderhouden.

OGD Shared Servicedesk

Ook maakt u gebruik van de OGD Shared Servicedesk (SSD), onze gedeelde helpdesk op afstand. Als klant van de Shared Servicedesk put u uit de gedeelde kennis en ervaring van het helpen van meerdere klanten, en houdt u de kosten laag door deze met anderen te delen. De meeste problemen kunnen door de SSD op afstand verholpen worden, maar als het nodig is komt er direct een medewerker naar u toe. En dankzij verruimde openingstijden is de SSD bij uitstek geschikt voor het nieuwe werken. Uw medewerkers kunnen ook buiten kantooruren meldingen doen.

Vast aanspreekpunt, heldere rapportages

Als klant van OGD bent u verzekerd van uitstekende dienstverlening en de nieuwste en beste technologieën. Een service delivery manager houdt continu in de gaten of wij onze afspraken met u goed nakomen en schakelt bij wanneer dat nodig is. Hij is tevens uw centrale aanspreekpunt. Daarnaast blijven wij de achterliggende techniek constant verbeteren en zoeken we altijd naar manieren om efficiëntie te verhogen. U ontvangt op regelmatige basis rapportages waarin u na leest of alles volgens afspraak verloopt. Heldere communicatie staat wat ons betreft centraal.

Onze clouddiensten staan garant voor de nieuwste en beste technologieën. We zijn constant op zoek naar manieren om de achterliggende techniek nog beter te maken. U loop dus altijd voorop, zonder zelf tijd te hoeven steken in het volgen van de technologische ontwikkelingen. OGD onderhoudt partnerschappen met verschillende leveranciers en kiest altijd voor de beste techniek voor elke specifieke oplossing. 

Enkele voorbeelden van technologieën die we gebruiken, zijn: 

 • Cisco netwerkoplossingen
 • VMware vSphere
 • Microsoft App-V
 • Citrix XenApp
 • Microsoft SQL.

Google Apps en Office 365

Ook werken met Google Apps en Microsoft Office 365 is uitstekend mogelijk. Deze diensten kunnen gemakkelijk en goed geïntegreerd worden binnen ons cloudconcept.

Microsoft Windows 8 en Windows Server 2012

Bij OGD hebben we ook ervaring met omgevingen op basis van Microsoft Windows 8 en Windows Server 2012. Deze nieuwste Windows-lijn van Microsoft is in het bijzonder gericht op cloudintegratie en het overal en altijd kunnen werken. Lees meer over onze kijk op Windows 8 en Windows Server 2012 op de themapagina Windows 8 en Windows Server 2012.

De overstap naarde cloud benaderen wij als een volwaardig ict-project en wordt uitgevoerd door een projectteam van Projecten & Advies. Het project bestaat uit de volgende stappen:

 1. Inventarisatie
 2. Keuzes maken
 3. Projectvoorbereiding
 4. Technische implementatie
 5. Functionele test en acceptatie
 6. Migratie
 7. Nazorg en oplevering

1. Inventarisatie

De eerste stap is het maken van een uitgebreide inventarisatie van uw huidige ict, de belangrijke processen en uw specifieke wensen en eisen. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar bestaand maatwerk. Door goed inzicht te krijgen in hoe uw organisatie werkt en welke rol de ict daarin moet spelen, kunnen we samen tot de beste oplossing voor uw organisatie komen.

2. Keuzes maken

In deze fase bespreken we samen uw situatie en bepalen we welke weg samen inslaan. Wij adviseren u en doen een voorstel over hoe wij denken dat we uw ict het best in kunnen richten. Vervolgens kiest u zelf hoe u het precies wilt hebben. Heeft u bijvoorbeeld voorkeur voor bepaalde technieken of oplossingen, dan zorgen wij dat deze geïmplementeerd worden.

Tijdens deze stap wordt ook de definitieve keuze gemaakt om voor een volledige cloudomgeving of een hybride oplossing te gaan. Wanneer u kiest voor een hybride oplossing, bepalen we ook welke delen in cloud worden geplaatst en welke delen niet. 

3. Projectvoorbereiding

We lopen gezamenlijk het project door en stippelen samen met u de planning uit. De benodigdheden voor de start van het project worden vastgesteld. De projectmanager schrijft het projectplan. Mogelijke knelpunten voor de projectuitvoer worden in kaart gebracht.

4. Technische implementatie

De voorbereidingsfase wordt afgesloten en de technische implementatie start met een kick-off. We stemmen de verwachtingen tussen u en het projectteam af en maken werkafspraken. Eventuele momenten van downtime en wijzigingen die van invloed zijn op productiesystemen of beslissingen vereisen, worden gezamenlijk ingepland. Tijdens de implementatie documenteren wij de uitgevoerde installaties, configuraties en wijzigingen in de bestaande omgeving.

5. Functionele test en acceptatie

Zodra de nieuwe omgeving gereed is, komt het moment hem uitvoerig te testen. U toetst of de nieuwe omgeving aan de verwachtingen voldoet en eindgebruikers en functioneel beheerders doorlopen een testomgeving op basis van functionaliteit. OGD ondersteunt u bij het testen. Samen met uw functionele insteek, leveren wij vanuit de techniek nuttige aanvullingen voor een succesvolle test.

Eventuele fouten of aanvullende wensen die uit de test naar voren komen worden behandeld. Hierna worden deze punten nogmaals getest. Wanneer alle openstaande punten zijn afgehandeld en geslaagd voor de tests, volgt de go-no-go-beslissing.

6. Migratie

Al tijdens de technische implementatie is een migratieplan opgesteld, waarin de benodigde stappen voor de migratie zijn vastgelegd. Het moment van de migratie bepaalt u samen met de projectmanager. Om verstoring van de beschikbaarheid van systemen te minimaliseren, kan de migratie bijvoorbeeld in de avonduren of het weekend worden uitgevoerd.

We helpen u met de communicatie naar uw gebruikers zodat zij op de hoogte zijn van de komende wijzigingen. Daarnaast kunnen we uw gebruikers eventueel klaarstomen voor de wijzigingen met behulp van opleidingen en cursussen.

7. Nazorg en oplevering

Na de installatie vindt een nazorgperiode plaats zodat gebruikers van het netwerk, in samenwerking met de projectmedewerkers, aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen. Ook behandelen we eventuele storingen of wensen.

In samenspraak met u plannen we vervolgens de definitieve oplevering. Tijdens de oplevering rapporteren wij over het verloop van het project. Daarna draagt het projectteam de nieuwe functionaliteit en de verantwoordelijkheid voor de nieuwe omgeving over aan de beheerders. Zij ontvangen ook alle relevante documentatie, wachtwoorden en eventuele openstaande actiepunten.

Opleiding van gebruikers

Bij een normale overstap naar de cloud verandert er voor de meeste gebruikers vrijwel niets. Kiest u er echter voor om naast de migratie ook over te stappen naar een nieuw softwarepakket, dan kan OGD helpen deze verandering gemakkelijker te maken voor uw gebruikers. Bijvoorbeeld wanneer u overstapt naar (een nieuwe editie van) Microsoft Office of gebruik gaat maken van een opensourcepakket. De ervaren docenten van OGD maken uw eindgebruikers snel wegwijs in hun nieuwe ict-omgeving. Meer weten? Neem contact met ons op.

contact

Casper Polspoel Business unit manager Beheer088 65 00 000

alle velden zijn verplicht