Samen slimmer in het onderwijs 26 november

Samen slimmer in het onderwijs 26 november

Bedankt voor uw komst!

Dinsdag 26 november organiseerden we de derde editie van Samen slimmer in het onderwijs. Dit jaar stond het evenement in het teken van onderwijs op maat. Dit jaar vond het evenement plaats in het spoorwegmuseum in Utrecht.

Een filmpje over het centrale thema van de dag, een impressie van de sprekers en van de bezoekers volgt snel. 

Op Samen slimmer in het onderwijs spraken

 • Gert Snijders, adviseur bij Brite Wireless
 • Edo van Royen, oprichter van Studyflow
 • Bart de Grunt, rector a.i. bij het Rembrandt College
 
Voor meer informatie over hoe wij over het raakvlak van ict en onderwijs denken leest u ook Samen slimmer in het onderwijs (.pdf).

 

Ook voor andere branches

We organiseren de Samen slimmer-evenementen ook voor andere branches. Zorg, overheid en MKB zijn enkele voorbeelden. Zo bent u verzekerd van de mogelijkheid om te sparren met collega’s over de specifieke ontwikkelingen die u bezig houden. Ook de sprekers zijn ervaringsdeskundig en komen rechtstreeks uit uw werkveld.

Blijf op de hoogte van evenementen van OGD

Via onze evenementenpagina blijft u op de hoogte van alle toekomstige 'Samen slimmer'-evenementen. Ook kunt u zich hier opgeven voor onze maandelijkse nieuwsupdate: hierin kondigen we ook iedere editie in aan. Deelname is gratis maar de opzet is kleinschalig en dat maakt het aantal mogelijke deelnemers beperkt. Snel inschrijven is dus het advies.

De sprekers van Samen slimmer in het onderwijs 2013

Dit jaar spraken Gert Snijders, Edo van Royen en Bart de Grunt op Samen slimmer in het onderwijs. Hieronder een korte introductie van de sprekers en wat ze hebben verteld op dinsdag 26 november in het Spoorwegmuseum.

Gert Snijders, wireless adviseur - Wifi voor een grote scholengemeenschap
 

Foto_Gert_150x211.jpg

In zijn sessie vertelde Gert Snijders over zijn praktische ervaringen bij scholengemeenschappen. Hij beschreef hoe de meest ervaren netwerkengineers en fabrikanten bij draadloze netwerken, voorbij gingen aan elementaire radio-eigenschappen, waardoor veel educatieve draadloze projecten in de problemen kwamen. Gert besprak een aantal valkuilen en absolute do’s en don’ts wanneer je als onderwijsinstelling gaat kijken naar een WIFI-oplossing.

Gert is een ict-adviseur met ruim 15 jaar ervaring met WIFI-oplossingen. Ongeveer 10 jaar geleden startte hij Brite, een wireless kennisbureau dat beschikt over een uitgebreid meetarsenaal en in eigen beheer ontwikkelde en verbeterde WiFI-meetmethoden. Inmiddels zit hij wekelijks aan tafel bij onderwijsinstellingen door het hele land en adviseert ze over de mogelijkheden met WIFI. Samen met zijn collega’s bij Brite heeft Gert ondertussen meer dan 800 wireless projecten succesvol afgerond en is ondertussen een van de bekendste specialisten in de VO onderwijsmarkt.

De presentatie van Gert is op aanvraag verkrijgbaar. Website Brite

Edo van Royen, oprichter Studyflow - Learning analytics en adaptief leren

Edo_van_Royen_foto2.jpg

Edo is een van de oprichters van Studyflow. In zijn sessie vertelde Edo, samen met medeoprichter Philippe en collega Barbara, hoe adaptief leren in de praktijk werkt en wat learning analystics kunnen toevoegen aan het onderwijs. Edo bracht Peter Kloet van het Citycollege St. Franciscus mee. Zij zijn met Studyflow in de klas gaan werken. Zo konden ook vragen vanuit de zaal door een docent die met Studyflow werkt worden beantwoord. 

Samen met vrienden Philippe en Tom richtte Edo in 2010 studyflow op. Het begon als een platform waar leerlingen examens konden oefenen. Inmiddels is Studyflow doorgegroeid naar een adaptief leerplatform dat een persoonlijke analyse geeft aan leerling en docent. 

Website Studyflow

Bart de Grunt, rector a.i. Rembrandt College - Hoe verander je binnen een school?

Bart_de_Grunt_web.png

Bart is op dit moment rector a.i. bij het Rembrandt College in Veenendaal. Daarvoor was hij vier jaar lang locatiedirecteur bij het Carmelcollege in Emmen. Bart vertelde hoe hij binnen scholen veranderingen heeft doorgevoerd en waar je rekening mee moet houden als je voor grote veranderingen staat. 

Bart streeft in zijn werk naar een zo groot mogelijke duidelijkheid, verantwoordelijkheid, resultaatgerichtheid en vertrouwen in de menselijke relaties. Bart bouwt graag aan een organisatie waar mensen vol zelfvertrouwen aan het werk kunnen, zichzelf willen en kunnen ontwikkelen en vooral rolvast elkaar durven aanspreken op gestelde doelen en behaalde resultaten. Met andere woorden, een professionele organisatie. Bart is duidelijk aanwezig en houd oog voor de menselijke maat. Zijn coachende leiderschapsstijl maakt dat mensen leren en groeien. 

Bekijk hier de presentatie van Bart. Linkedin Bart de Grunt

SpoorwegmuseumDit jaar organiseren we Samen slimmer in het onderwijs in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Een locatie met veel sfeer en historie. De sessies vinden plaats in de bedrijfsschool van het Spoorwegmuseum. Een mooie ruimte waar we met elkaar kunnen kijken hoe scholen, met behulp van ict, onderwijs op maat kunnen bieden. 

Beleving

In het museum staat 'beleving' centraal. Je kunt niet alleen de mooie historische treinen bekijken, er is van alles te doen en te beleven. De verschillende 'werelden' van het museum vertellen het verhaal van bijna 175 jaar spoorwegen in Nederland. 

De 'werelden' van Het Spoorwegmuseum

In 'De Grote Ontdekking' ga je terug in de tijd en beland je in een oude kolenmijn. Je hoort het verhaal van de uitvinding van de stoommachine en maakt kennis met de Arend, de eerste trein die in Nederland reed. In 'Droomreizen' nemen de acteurs van het museum je mee voor een reis met de sjieke Orient Express. En bij de 'Stalen Monsters' maak je een spannende rit langs levensgrote locomotieven. In 'De Werkplaats' staan de prachtige oude locomotieven en rijtuigen. Speciale EduTRAINers vertellen je graag meer over deze historische treinen.

Centrale hal van het SpoorwegmuseumTijdens de pauze is er een gelegenheid om het museum te bezoeken. We gaan dan ook in kleine groepjes de vuurproef doen. Wat dat precies is, blijft nog even een verassing. 

Routebeschrijving

Station Maliebaan in het Spoorwegmuseum

Trein

Natuurlijk is het mogelijk om met de trein tot in het museum te komen. Vanaf station Utrecht vertrekt één maal per uur een trein naar station Maliebaan. Met de treinen van 12:29 en 13:29 vanaf Utrecht CS bent u op tijd voor de opening. Plan hier uw hele reis met de trein.

Auto

Voor de navigatie van uw systeem vult u het beste: Johan van Oldenbarneveltlaan 1 Utrecht in. Voor een uitgebreide routebeschrijving per auto klikt u hier (opent een pdf). Er is voldoende parkeerplaats aanwezig bij het Spoorwegmuseum. U krijgt bij vertrek een uitrijkaart.

Openbaar vervoer

Het museum is vanaf Utrecht CS bereikbaar met GVU buslijn 3, richting Homeruslaan, halte Maliebaan. Via deze link kunt u uw reis plannen met het openbaar vervoer. Het Spoorwegmuseum is overigens ongeveer 20 minuten lopen van centraal station Utrecht. 

Dank voor uw komst!

We willen u graag bedanken voor uw aanwezigheid bij Samen Slimmer in het onderwijs. Wij hebben genoten van de gesprekken met u en uw vragen. We hopen dat het evenement voor u ook de moeite waard is geweest. Een korte terugblik op alle ervaringen van de middag kan via twitter (#Samenslimmer).

Voor het evenement zijn we naar het Andreas College in Katwijk gegaan om eens van de leerlingen zelf te horen hoe ze tegen ict in het onderwijs nu en in de toekomst aankeken. Bekijk het hieronder het filmpje dat ook werd gebruikt in de opening van het evenement. 

Discussie en kennis uitwisselen met vakgenoten uit het onderwijs

Donderdag 29 november vond in Madurodam in Den Haag de tweede editie van Samen slimmer in het onderwijs plaats. Samen slimmer in het onderwijs is een evenement waar kennis centraal staat en discussie met uw vakgenoten uit het onderwijs wordt gefaciliteerd. In een kleinschalige omgeving zijn experts uit uw vakgebied te horen en kunt u sprekers uit de praktijk ontmoeten. Samen hebben we gekeken naar de volgende stappen in de ict-strategie voor het onderwijs van de toekomst.

Tijdens deze tweede editie van Samen slimmer in het onderwijs stonden de volgende onderwerpen centraal: 

 • 21st century skills
 • Onderwijs en ict in de 21ste eeuw
 • ICT-visie voor de komende jaren
 • BYOD (praktijk case)
 • Wifi-oplossingen voor onderwijsinstellingen

Voor meer informatie over hoe wij over het raakvlak van ict en onderwijs denken leest u ook Samen slimmer in het onderwijs (.pdf).

De sprekers van Samen slimmer in het onderwijs 2012

Vorig jaar spraken Dieter Möckelmann, Resi Veldhoven, Rudy Boydens, Gert Snijders en Jasper van Dijk op Samen slimmer in het onderwijs. Hieronder kun je nog eens teruglezen wie ze zijn en wat ze vertelden. Onderaan de pagina staan ook de presentaties van Dieter, Resi en Gert.

Dieter Möckelmann - Sessie 1: ict & onderwijs in de 21ste eeuw

Dieter Möckelman
Als veel gevraagd spreker probeert hij mensen te inspireren over onderwijs in de 21e eeuw. Met de kennis die hij heeft opgedaan in 15 jaar 'onderwijs met ict' weet hij veel luisteraars te boeien. Op Samen slimmer in het onderwijs legt hij de verbinding tussen ict en onderwijs. Hierbij besteed hij aandacht aan de mobiele revolutie die gaande is en geeft hij advies hoe je ict en ict-middelen kunt gebruiken bij het onderwijzen.

Dieter werkte van 2000 t/m 2007 bij Kennisnet, waarna hij twee jaar lang bij de CED-Groep als ict-adviseur werkte. Inmiddels adviseert Dieter onderwijsinstellingen bij de vertaling van onderwijsdoelen naar ict-middelen en probeert hij een brug te slaan tussen ict en onderwijs.

Website van Dieter & CV van Dieter (pdf)

Resi Veldhoven - Sessie 2: ICT-visieontwikkeling in het onderwijs

ResiVeldhoven_150x150.jpg

Sinds 2012 profileert Kennisnet zich als expertisecentrum voor het onderwijs. Resi kijkt in haar sessie naar het landelijk leermiddelenbeleid, digitale didactiek, ict-bekwaamheid en naar het richten van ict. Deze onderwerpen komen regelmatig aan bod tijdens gesprekken van adviseurs van Kennisnet met de besturen van onderwijsinstellingen. 

Resi is sinds 2007 werkzaam bij Stichting Kennisnet. Aanvankelijk startte ze als relatiemanager in het primair onderwijs. Ze investeerde met name in het bijeenbrengen van bovenschoolse ict'ers in regionale ‘Samen Deskundiger’-netwerken. Inmiddels is dit een goed draaiend landelijk dekkend netwerk. Nu werkt ze meer als adviseur voor besturen binnen het primair en voortgezet onderwijs. Haar jarenlange ervaring als leerkracht en adjunct-directeur in het primair onderwijs komen daarbij nog dagelijks goed van pas.

Website van Kennisnet

Rudi Boydens - Sessie 3: BYOD case: De Mare

Eerder dit jaar kreeg de school van Rudi veel bekendheid omdat alle leerlingen verplicht een ipad moesten aanschaffen en het onderwijs via deze apparaten verliep. Rudi vertelt in zijn sessie over de keuzes die ze hebben gemaakt, hoe deze bevallen en waar ze tegen aan liepen. Natuurljik geeft hij ook weer hoe de leerlingen deze stap hebben ervaren en wat de verdere plannen van De Mare zijn.  

Rudi is inmiddels al ruim 10 jaar directeur bij de Belgische onderwijsinstelling De Mare. Daarvoor werkte hij onder anderen als projectcoördinator voor het ministerie van onderwijs in België aan het project ‘herwaardering leraar’.

Website De Mare

Gert Snijders - Sessie 4: Wifi op onderwijsinstellingen

Foto_Gert_150x211.jpg
In zijn sessie vertelt Gert Snijders over zijn praktische ervaringen bij scholen met WIFI-oplossingen. Hij beschrijft hoe de meest ervaren netwerkengineers en fabrikanten bij draadloze netwerken, voorbij gingen aan elementaire radio-eigenschappen, waardoor veel educatieve draadloze projecten in de problemen kwamen. Gert bespreekt een aantal valkuilen en absolute do’s en don’ts wanneer je als onderwijsinstelling gaat kijken naar een WIFI-oplossing.

Gert is een ict-adviseur met ruim 15 jaar ervaring met WIFI-oplossingen. Ongeveer 10 jaar geleden startte hij Brite, een wireless kennisbureau dat beschikt over een uitgebreid meetarsenaal en in eigen beheer ontwikkelde en verbeterde WiFI-meetmethoden. Inmiddels zit hij wekelijks aan tafel bij onderwijsinstellingen door het hele land en adviseert ze over de mogelijkheden met WIFI. Samen met zijn collega’s bij Brite heeft Gert ondertussen meer dan 800 wireless projecten succesvol afgerond en is ondertussen een van de bekendste specialisten in de VO onderwijsmarkt.

Website Brite

Jasper van Dijk - Sessie 4: Wifi op onderwijsinstellingen

foto_Jasper.jpg

Samen met Gert deelt Jasper zijn ervaringen met WIFI-oplossingen. Door zijn regelmatige contact met onderwijsinstellingen weet Jasper goed de vragen van onderwijsinstellingen te vertalen in technische oplossingen. 

Jasper is onderdeel van het business development team van OGD en richt zich op de ontwikkeling van oplossingen voor het onderwijs. Hij geeft daarnaast advies aan onderwijsklanten van OGD op het gebied van visie, achterliggende techniek en cloudoplossingen. 

Linkedin van Jasper

Presentaties

Hier staan de handouts van de presentaties die zijn gegeven tijdens Samen slimmer in het onderwijs.

1.jpgMadurodam

'Samen slimmer in het onderwijs' vindt op donderdagmiddag 29 november plaats in Madurodam te Den Haag. Madurodam is niet alleen één van Nederlands bekendste dagatttracties, maar biedt ook ruimte voor evenementen. Eerder organiseerde OGD al eens een klantendag in de grootste kleine stad van Nederland.

Op dinsdag 27 november is Madurodam door TourNed uitgeroepen tot het beste dagattractiebedrijf van Nederland

Adres en routebeschrijving

Madurodam Events
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag

Madurodam is makkelijk te bereiken met de auto of met het openbaar vervoer. 

Auto

Met de auto rijdt u naar Den Haag. In Den Haag volgt u eerst de borden 'Scheveningen Haven' en vervolgens de borden 'Madurodam'.

Openbaar vervoer

Madurodam is met het openbaar vervoer bereikbaar vanaf:

 • Station Den Haag Centraal: via tram 9 of bus 22, richting Scheveningen, halte Madurodam (tijdens spitsuren ook via tram 8K)
 • Station Den Haag Holland Spoor: via tram 9, richting Scheveningen, halte Madurodam
 • Scheveningen strand: via tram 9 of bus 22 richting Den Haag Centraal Station, halte Madurodam.