Microsoft Exchange: updaten of overstappen?

[UPDATE 10-03-2017: Onze Microsoft MVP Dave Stork heeft onlangs met de Amerikaanse MVP Damian Scoles een boek gepubliceerd: Practical PowerShell Exchange Server 2016. De inhoud is gericht op praktische zaken voor beheerders die snel hun (Exchange) PowerShell-kennis willen opkrikken en scripts willen kunnen schrijven. Als uitgangspunt is gekozen voor Exchange Server 2016, maar de kennis kan ook gemakkelijk worden toegepast in Exchange Server 2013 of zelfs Office 365. De publicatie komt op het juiste moment; over een maand stopt Microsoft met support voor Exchange 2007 (zie onder).

Meer informatie en het boek zelf (in PDF) zijn te vinden op practicalpowershell.com. Een fysieke versie volgt binnenkort, evenals e-readervarianten. De eerste tien bezoekers van onze blog die het boek bestellen, ontvangen 10% korting! Gebruik de code OGDBlogBoek.]

Veel organisaties maken nog steeds gebruik van Microsoft Exchange 2007, maar Microsoft herinnerde haar gebruikers er onlangs aan volgend jaar te gaan stoppen met de support voor het pakket. Dit stelt gebruikers voor een lastige keuze. Moet u Microsoft Exchange updaten naar de nieuwste versie? Overstappen naar Office 365? Wat doet Microsoft Exchange eigenlijk? Hoewel een jaar lang lijkt, is het niet te vroeg om na te denken over de te nemen stappen. We praten met Dave Stork, Microsoft Most Valuable Professional, Microsoft Certified Trainer en specialist bij OGD op het gebied van Microsoft Exchange en Office 365.

Laten we beginnen bij het begin. Waar dient Microsoft Exchange precies voor?
Veel mensen denken bij Microsoft Exchange gelijk aan e-mail, maar het is meer dan dat. Het zogenaamde ‘groupware’-pakket van Microsoft ondersteunt ook het bijhouden van agenda’s, taken en contacten. Daarbij kan het ook worden ingezet om bijvoorbeeld automatisch reserveringen van vergaderruimtes of apparatuur te verzorgen. Er is een optie om informatie te delen via publieke folders, maar dat is minder populair aan het worden door de opkomst van onder andere SharePoint.

En wat speelt er momenteel bij klanten, nu Microsoft heeft bekendgemaakt te stoppen met de ondersteuning?
Voornamelijk de vraag ‘wat nu?’. Er zijn twee voor de hand liggende opties: updaten naar de nieuwste versie, Microsoft Exchange 2016, of overstappen op Office 365. Het juiste antwoord op die vraag verschilt per organisatie. Meestal is de motivatie om weer een ondersteunde versie te gebruiken als men on-premises blijft, of ontzorging en kosten wanneer men voor Exchange Online in Office 365 kiest. Maar soms zijn het nieuwe features die de drijvende kracht zijn. Ik zie in ieder geval wel een groeiende interesse naar de verschillende security- en compliance mogelijkheden van recente versies van Microsoft Exchange. Zo is het mogelijk om met data loss prevention-regels te voorkomen dat men per ongeluk vertrouwelijke gegevens verstuurt naar onbevoegden.  In combinatie met Information Rights Management een krachtig hulpmiddel. Beide mogelijk on-premises, maar makkelijker te implementeren vanuit Office 365.

Hoe denk je dat de toekomst eruitziet voor Microsoft Exchange?
Alle nieuwe features van Microsoft-producten komen eerst voorbij in Office 365, en veel van die features blijven ook alleen in Office 365, zoals Clutter. Dat verschil zal alleen maar groter worden. Het is daarnaast heel aantrekkelijk om je ict-omgeving te ontzorgen door het beheer van je Exchange-servers over te dragen aan Microsoft. Een belangrijke vraag die iedereen zichzelf in ieder geval moet stellen is wat er gedaan gaat worden met de volgende versie van Microsoft Exchange. Blijven de servers on-premises of wordt er gemigreerd naar de cloud? Bij die vraagstelling kunnen wij uiteraard helpen. Maar ik verwacht wel dat uiteindelijk over jaren er meer mailboxen in Office 365 actief gebruikt worden dan on-premises. Dat is toch wel de trend.

En wat verandert er voor jou persoonlijk?
Niet alleen mijn werk, maar ook dat van veel beheerders zal steeds meer veranderen door de beweging naar de cloud. Het is niet zo dat ict’ers niet meer noodzakelijk zijn, maar het soort werk wordt anders. Hoe zich dat ontwikkelt zal voor iedereen anders uitpakken. Sommigen zullen zich meer gaan richten op development. Of het nu een eigen server of een cloudserver betreft, maatwerk is iets wat altijd nodig zal zijn. Ik denk dat ik me persoonlijk meer zal richten op cloud diensten zoals Office 365 en functionele vraagstukken als identity management of mobile device management. Ook die zaken blijven relevant, ongeacht het voor soort server dat je gebruikt en waar deze staat.

Microsoft ExchangeMicrosoft benoemde je tot MVP op het gebied van Exchange en je bent tevens MCT. Wat houdt dit in?
De combinatie van de eretitel MVP en de certificering MCT zorgt ervoor dat ik tijdens trainingen die ik geef en adviezen bij klanten ook goed voorbeelden uit de praktijk kan meegeven. Waarom best practices nu eigenlijk best practices zijn, wat er mis kan gaan op het gebied van Exchange en hoe je dat kunt voorkomen. Tegelijkertijd kan ik ook vragen van cursisten en klanten waar ik zelf het antwoord niet op heb, gemakkelijk neerleggen bij mijn mede-MVP’s of zelfs bij de Exchange Product Group die het product ontwikkelen. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Kortom, iedereen profiteert ervan: ik, mijn collega’s, mijn cursisten én mijn klanten.

Hebt u hulp nodig bij het kiezen van uw overstapmethode? OGD kan u praktische tips geven om het allemaal soepel te laten verlopen. Dave Stork of een van onze andere adviseurs nemen graag contact met u op om de mogelijkheden door te nemen.

Neem contact met mij op