SD-WAN: wat u kunt verwachten van de implementatie

SD-WAN-netwerkDenkt u erover uw zakelijke internetverbinding te optimaliseren met SD-WAN,  zodat u kunt profiteren van sneller, flexibeler en voordeliger internet? Dan is het prettig om te weten waar u aan begint. In deze blogpost leggen we uit hoe het implementatieproces van SD-WAN verloopt en wat u kunt verwachten na de livegang.

Drie implementatiefasen

Het overschakelen naar SD-WAN beslaat de volgende drie fasen:

Oriëntatie

Wanneer u wilt weten of SD-WAN bij uw bedrijf past en welke verbeteringen u kunt verwachten na een overstap, kunt u vrijblijvend een adviesgesprek inplannen met een expert van OGD-ict diensten. Samen bekijkt u de mogelijkheden en de specifieke situatie van uw bedrijf. Bent u na dit gesprek geïnteresseerd om over te gaan op SD-WAN, dan ontvangt u van ons een op maat gemaakt overzicht van de vervolgstappen en abonnementskosten. Deze kosten vallen doorgaans een stuk lager uit dan die van een reguliere zakelijke internetverbinding.

In deze oriënterende fase is het belangrijk om te bekijken tot welke datum het contract met uw huidige internetleverancier loopt. In principe zit u aan de duur van dit contract vast, maar u kunt deze ook afkopen en daarmee eerder beëindigen. Dit kan een goede optie zijn, waarbij u in veel gevallen inclusief afkoopsom goedkoper uit bent dan wanneer u later overschakelt naar SD-WAN. OGD kan u desgewenst helpen bij het maken van een kosten-batenanalyse die de beste optie voor u inzichtelijk maakt.

Vrijblijvende testfase

Als de overstap naar SD-WAN bij uw bedrijf past en u wilt ervaren hoe de verbinding binnen uw bedrijfsomgeving functioneert dan kan OGD een testimplementatie voor u uitrollen. Dit betekent dat we op één van uw locaties met onze eigen SD-WAN-apparatuur een verbinding aanleggen op basis van uw bestaande internetlijn.

Op deze manier kunt u de verbinding gedurende enkele weken of maanden uitproberen om te bepalen of deze voldoet aan uw verwachtingen. Mocht u na deze testfase toch niet willen overschakelen naar SD-WAN, dan zit u nergens aan vast: u betaalt alleen de arbeidskosten voor het uitvoeren van de testfase en de gebruikelijke kosten van uw eigen internetabonnement.

Eenvoudige implementatiefase

Heeft de testfase u enthousiast gemaakt over SD-WAN, dan kunt u besluiten een eenjarig SD-WAN-abonnement te nemen. De werkelijke implementatiefase is kort en overzichtelijk. U ontvangt van OGD de benodigde apparatuur bestaande uit één of twee apparaten die u zelf gemakkelijk binnen enkele minuten kunt aansluiten. Desgewenst kan een installateurs van OGD u hierbij helpen op uw locatie. Hierna is SD-WAN live en kunt u genieten van alle voordelen die deze verbinding te bieden heeft.

Wat een SD-WAN implementatie betekent voor uw bedrijf

Zowel de implementatiefase als het gebruik van SD-WAN zullen weinig impact hebben op uw tijd en werkwijze. OGD voert de implementatie uit; wij hebben alleen een overzicht nodig van uw huidige netwerk en de bedrijfsapplicaties. Zo kunnen wij de verbinding goed aanpassen aan uw situatie.

Snelle uitrol: het implementatieproces kost weinig tijd. OGD is hierin flexibel en past zich aan uw wensen aan. Loopt er bijvoorbeeld een opzegtermijn bij een andere provider die u in acht houdt, of wilt u juist zo snel mogelijk overstappen? En hoe lang wilt u SD-WAN testen voordat u besluit of u overstapt? Vaak duurt een implementatieproces enkele maanden, maar technisch gezien kunnen wij de verbinding ook binnen enkele weken in werking stellen.

Soepele overschakeling: behalve de voordelen van SD-WAN zult u niet veel merken van het overschakelen naar de nieuwe internetverbinding. U gebruikt uw computers en applicaties gewoon zoals voorheen. Tijdens de testimplementatie is al uitvoerig getest hoe SD-WAN binnen uw bedrijf optimaal functioneert, waardoor de implementatie doorgaans simpel en probleemloos verloopt.

Blijvende ondersteuning en optimalisering: na livegang van SD-WAN regelt OGD het beheer en het onderhoud van de verbinding. En als u tijdens het gebruik vragen heeft staat de OGD Servicedesk voor u klaar ter ondersteuning. Daarnaast kunt u de bandbreedte van uw abonnement maandelijks aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer het aantal vestigingen en werkplekken verandert.

OGD Servicedesk ter ondersteuning van SD-WAN

Tussentijds kunnen wij de verbinding desgewenst aanpassen en optimaliseren. Aan de hand van rapportages tonen wij u welke applicaties gebruik maken van de datastromen en hoe eventuele snelheidswinst te behalen is. In overleg kunnen wij de indeling van het dataverkeer hierop aanpassen. Zo kunt u uw belangrijkste applicaties voorrang – en dus meer snelheid – geven boven minder belangrijk dataverkeer.

Samenvattend

Kort samengevat heeft de implementatie van SD-WAN  niet veel voeten in de aarde. Het is een overzichtelijk proces, dat OGD grotendeels voor u uitvoert. En na livegang is een snellere, betere verbinding in principe het enige verschil dat u merkt! Bent u benieuwd of SD-WAN ook uw zakelijke verbinding kan optimaliseren terwijl u kosten bespaart? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze experts. We vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn!

In een volgende blogpost leest u over de ervaringen van één van onze klanten bij wie wij SD-WAN hebben geïmplementeerd.