Van CTO naar DTO: meer zielen, meer kennis!

Van CTO naar DTO: meer zielen, meer kennis!

Nieuws

Begin dit jaar verliet Joep Piscaer OGD en daarmee kwam de functie van Chief Technology Officer (CTO) vrij. In plaats van zomaar een nieuwe CTO te zoeken, zijn we eens wat dieper na gaan denken. Hoe kunnen we deze rol breder inzetten?

Met de enorme ontwikkeling die OGD de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is de behoefte aan een ‘technische roerganger’ alleen maar toegenomen. Intern, om onze Business Units en directie door de steeds sneller digitaliserende wereld om ons heen te loodsen. Maar zeker ook extern, om onze klanten en partners mee te nemen in onze visie en strategie. We helpen op strategisch niveau zodat onze klanten het meeste uit hun ict kunnen halen.

Al snel beseften we dat onze ambities op dit vlak hoger liggen dan één persoon aan kan; tijd voor een andere blik op het CTO-schap dus!

Van CTO naar DTO

OGD is inmiddels een echte allround ict-dienstverlener. Met diensten op het gebied van software-ontwikkeling & Business Intelligence, netwerken, servicemanagement en consultancy zijn we uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf. Dit brede palet aan dienstverlening maakt het uitzetten en uitdragen van een brede technische koers over al deze onderdelen een enorme uitdaging. Daarom hebben we ervoor gekozen om de CTO-functie op te schalen. Hiervoor wilden we niet domweg het aantal fte's opschroeven, maar wilden we een innovatievere oplossing. De Distributed Technical Officer (DTO) was geboren!

Zo hebben we een groep van zes personen samengesteld uit verschillende onderdelen van OGD. In dit team zit onder andere een DevOps-minded netwerkarchitect, een software-ontwikkelaar met een voorliefde voor Open Source en een cloudarchitect die graag strategische IT-roadmaps opstelt.

Wat hebben ze gemeen? Ze hebben allen een brede blik op ict en het vermogen om op strategisch niveau lijnen uit te zetten om zo OGD en haar klanten verder te helpen. Op deze manier hebben we de functie van CTO gedistribueerd van één persoon naar een team van zes DTO’s, die samen de Distributed Technical Officers vormen binnen OGD.

Wie zijn dat dan?

Wie zijn dan de doorgewinterde OGD’ers die hun technische strepen hebben verdiend en zichzelf voortaan DTO mogen noemen? Even voorstellen:

 • Kay van Baarle – Software Developer bij Business Unit Software & BI
  • Weet alles over: Software Development, Agility, Open-Source
 • Rik van Berendonk - Adviseur Business Support (CTO van dienst)
  • Weet alles over: Cloud, Werkplekconcepten, IT Strategie
 • Jelmer Graafstra - Architect BU Outsourcing
  • Weet alles over: IT-Infrastructuur,  Architectuur
 • Robin Gilijamse - Architect BU Outsourcing
  • Weet alles over: DevOps, Automation, Networking
 • Matthijs Kerssemakers - Architect BU Outsourcing
  • Weet alles over: Architectuur, Strategie, Cloud
 • Mark Versteegh - Adviseur BUSBI
  • Weet alles over: Databases en BI-tooling, Data Management

Het team is zes man sterk en heeft daardoor ook zes specialisten die elk iets aan het team toevoegen met hun eigen vakgebied.

 

DTO-Team 2018
DTO-Team 2018

 

Wat heb ik hieraan als klant of leverancier?

Een van de redenen waarom we voor dit model van een DTO gekozen hebben, is dat we vaker het gesprek op tactisch-strategisch niveau willen aangaan met onze klanten en leveranciers.  Dit doen we als OGD graag vanuit een brede kennis van de inhoud, omdat dit ons in staat stelt om snel tot concrete vervolgstappen te komen. Geen hoog-over verhaal, maar ook door kunnen pakken naar de inhoud. Dat is waar de DTO voor staat. We gaan graag met je in gesprek over onze visie op de digitale ontwikkelingen om ons heen, en de technische koers die OGD daarin heeft gekozen voor de komende jaren. Op deze manier kun je in een ontspannen setting je eigen ict-strategie toetsen en wellicht verbreden of verdiepen.

Ben jij ook benieuwd naar wat zij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Hou de komende weken de OGD-site in de gaten! Elke maand zal er een blogpost verschijnen van een van onze DTO’s over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied, het laatste technieuws en hoe ze jou als DTO het beste kunnen ondersteunen in de snel veranderende IT-wereld.

Wil je meer weten of graag een keer in gesprek met een van de DTO’s over onderwerpen als ict-strategie, outsourcing, cloudadoptie of DevOps? Neem dan contact op met ons via cto@ogd.nl en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!