hero-img

De Vintage Hardware Stack: een nieuw leven voor oude hardware

Nieuws

VHS, ofwel de Vintage Hardware Stack, is een hobbytuin voor beheerders waarin zij kunnen spelen, testen en leren wat ze willen. Dat alles buiten klantomgevingen om zodat klanten daar geen last van hebben, voor OGD én haar klanten bijzonder waardevol.

Het initiatief voor de VHS kwam in 2012 van technisch specialist Robbert Erents. Zijn doel is om oude hardware te verzamelen voor opleidingsdoeleinden. Uitgefaseerde apparatuur van klanten biedt hij aan over te nemen in ruil voor een overheerlijke taart.

Over de mooie voorraad servers, switches, racks en storage in de loods in Delft die hij in nog geen twee jaar tijd verzamelde stelden wij Robbert een paar vragen.

 

jaarboekimg_9839_JNP Robbert tussen zijn Vintage Hardware

 

Het gaat goed met de VHS of niet?

Zeker! Ontzettend leuk als je bedenkt dat het een paar jaar geleden allemaal begon met wat hobby’en. Gewoon een paar servers bij elkaar duwen, een OS installeren, een domein maken. Dan een DHCP-server installeren, dan een fileshare maken. Ik had toen al zoiets: daar zit meer in, in die oude zooi. Hoe leuk zou het zijn als je wat oude spulletjes had die misschien niet de performance maar wel de functie hebben van nieuwe apparatuur. Waar je gewoon zelf aan mag trekken en mee mag doen wat je maar wil? Maar ja, ik had op dat moment geen budget en nog geen concreet plan.

Gelukkig was daar Technival, hét technisch zomerevenement voor de medewerkers van OGD. Robbert en collega-beheerders speelden met het idee voor Virarium.

Wat is Virarium?

De een heeft een aquarium met vissen, de ander een terrarium met hagedissen. Wij wilden een Virarium bouwen. Met virtual machines in een beschermde omgeving. Die VM’s wilden we expres besmetten met virussen om zo eens te kijken of we geïnfecteerde virtual machines in leven konden houden en visualiseren op een dashboard.

 

Virarium Technival 2012 Virussen verspreiden op Technival

 

Hardware Wednesdays

Ik ben toen op zoek gegaan naar hardware en kon uiteindelijk via een klant een volledig rack met blade center, SAN en switches krijgen. Afijn, vrachtwagentje gehuurd en dat rack van een paar honderd kilo zwaar opgehaald. Toen dacht ik: “Ja, zoveel mooie spullen, daar moet ik nu echt wat mee doen."

De VHS en Hardware Wednesdays?

Ja precies. De apparaten op de VHS zijn gebruikt en niet supersnel, maar hebben vaak dezelfde functionaliteiten als nieuwere apparatuur. Hierdoor zijn ze het ideale speelgoed voor onze (binnen OGD inmiddels befaamde) speel- en leertuin op woensdag: de Hardware Wednesdays.

Ik heb de VHS gezien en volgens mij staat meer dan één rack?

pileofhardwareDat klopt, met enige regelmaat komt er een lading afgeschreven hardware van klanten binnen. Dankzij hen blijft onze VHS in elk geval een beetje up-to-date. Natuurlijk halen we wel eerst alle configuraties eraf en wissen we alle datadragers, ook van de apparaten die we niet gebruiken. Het is echter niet alleen invoeren van apparatuur, er worden ook spullen afgevoerd als deze zelfs voor de VHS te oud zijn. Zo houden we de voorraad werkbaar en up-to-date, we zijn geen vuilnisbelt natuurlijk. 

En wat doen jullie op zo’n Hardware Wednesday?

Aan het begin van een Hardware Wednesday wordt een lading hardware uit het rack gehaald en op containers gezet. Ik heb altijd wel een paar plannen, maar ideeën van aanwezigen zelf krijgen natuurlijk voorrang. Seriële kabels worden ingeplugd, en dan is het ‘bouwen maar’! Er worden klantscenario’s nagebouwd en geverifieerd. Jonge beheerders doen ervaring op met het bouwen van (gevirtualiseerde) omgevingen, en collega’s met nog meer ervaring testen hun ontwerpen en configuraties. Nieuwe producten worden getest. Zelfs destructieve testen worden niet geschuwd; trek er maar een stekker uit en kijk wat er gebeurt. Hoe mooi kun je het hebben!

Klinkt leuk...

IaaSRobertHet is leuk! We laten namelijk niet alleen beheerders oefenen met de techniek maar ook met projectmatig werken. Die jongens pakken zelf projectjes op, inclusief documentatie, time management en overdracht. We trekken alles erbij. We halen monitors, toetsenborden en muizen los. Dat merkt niemand want dat zetten we stiekem ’s avonds allemaal weer terug. Voor de sfeer zet ik goede muziek op en zorg dat er een paar kratjes bier koud staan.

Wordt de VHS ook voor andere doeleinden gebruikt?

Zeker. Voor proofs of concept bijvoorbeeld. Stel je voor dat een beheerder iets gaafs wil doen voor een klantomgeving, maar even niet precies weet hoe. Die beheerder kan dan hier alles op schaal inrichten en testen. Kijken of de omgeving nog steeds werkt als hij bijvoorbeeld de switch eruit haalt, of de stroom van de server eruit trekt. Functioneert het wel zoals in het ontwerp bedacht? Als het ontwerp niet blijkt te werken maakt dat niet uit. Je wist de configuraties, start de machines weer opnieuw op en het is klaar voor de tweede ronde.

En jullie klanten, wat vinden zij van dit alles?

Klanten zijn tot nu toe blij met het initiatief. Een mooi voorbeeld van een geslaagd VHS-project is dat van een klant die precies dezelfde spullen staan had staan als hier. En die klant wilde een firmware update doen van hele kritieke componenten. Dat moest sowieso een keer gebeuren maar de contactpersoon vroeg zich af hoe lang de productie stil kwam te liggen, wat er eigenlijk precies moest gebeuren, of er een rollback-scenario was.

Een paar beheerders zijn toen, gewapend met een USB-stick met firmware en een laptop, naar Delft toe gekomen en aan het upgraden gegaan. Alle apparatuur met de nieuwste firmware uitgerust (voor ons ook gaaf) en screenshots gemaakt van het hele proces. Aan het einde van de tweede dag hadden ze een heel mooi draaiboek dat ze aan de klant konden presenteren. Dat is natuurlijk fantastisch.

Hoe ziet toekomst van de Vintage Hardware Stack er volgens jou uit?

Het plan is dat ik dit project de komende tijd door ga ontwikkelen. We hebben nu de tijd en ruimte om een professionaliseringsslag te maken, en dat vind ik heel tof.

adviseurs_en_specialisten-CtA