Windows 365 Header

Microsoft lanceert Windows 365 cloud pc - een potentiële gamechanger

Nieuwsbericht

Microsoft heeft tijdens Microsoft Inspire 2021 Windows 365 aangekondigd: een ‘cloud pc’ die het hybride werken makkelijk maakt. Met Windows 365 werk je overal en vanaf elk device op je Windows-werkplek in de cloud. Microsoft maakt Windows 365 al op 2 augustus beschikbaar. 

Wij vroegen ons af: voor wie is Windows 365 interessant? En hoe baanbrekend is deze cloud pc eigenlijk? Drie OGD’ers en ict-experts - Rik van Berendonk (technisch directeur), Stefan Tuijt (manager Innovatie) en Barbara Forbes (Azure technical lead) - vertellen meer over deze nieuwe Microsoftdienst. 

Wat is Windows 365?

Het klinkt misschien wat verwarrend, want Microsoft bundelde eerder Office 365 in Microsoft 365 en nu heb je dus Windows 365. Windows 365 is alleen een heel andere dienst, namelijk een VDI-oplossing (Virtual Desktop Infrastructure). Met VDI kunnen je medewerkers vanaf hun device werken op een virtuele desktop. Zowel het besturingssysteem als alle applicaties staan niet lokaal geïnstalleerd, maar draaien in de cloud. Dit betekent dat je medewerkers aan een simpel, licht device genoeg hebben.

Voor Windows 365 betekent dit dat medewerkers ook vanaf een niet-Windows-device, zoals een iPad of Chromebook, bij hun Windows-desktop kunnen. Met een internetverbinding werken medewerkers overal, altijd en met elk device. Als organisatie heb je geen omkijken naar de infrastructuur. En omdat gebruikers niets lokaal opslaan, zorgen gestolen en verloren devices niet voor datalekken. Microsoft biedt Windows 365 aan als Business licentie (midden- en kleinbedrijf) of Enterprise-licentie. Je betaalt per gebruiker per maand en kunt makkelijk op- en afschalen. 

Windows 365 Header

Wat is het verschil met andere VDI’s zoals Azure Virtual Desktop? 

Windows 365 vereist minder beheerwerk dan andere VDI-oplossingen. Je geeft medewerkers een virtuele werkplek door ze een licentie toe te wijzen en het beheer is mogelijk via Microsoft Endpoint Management. Dit houdt in dat je bij Windows 365 minder hoeft in te stellen en minder hoeft te beheren. Azure Virtual Desktop vraagt om meer beheer maar je zet het als organisatie daarmee wel meer naar je eigen hand. 

Voor sommige organisaties weegt minder werk wel op tegen een vermindering in flexibiliteit, zegt Barbara Forbes: “Bij Azure Virtual Desktop betaal je naar gebruik. Daarom wil je prijzige sessiehosts, virtuele machines waar meerdere mensen tegelijk op werken, alleen laten draaien wanneer ze echt nodig zijn. Dan ga je met scripts aan de gang om sessiehosts automatisch te starten en te stoppen. Voor sommige organisaties zijn dit soort handelingen onnodig complex. Windows 365 past dan beter bij ze, omdat je voor deze oplossing een vast bedrag per gebruiker per maand betaalt.” 

Met name voor de Business-licentie geldt dat beheer bijna niet meer nodig is. Met een Enterprise-licentie kun je de omgeving met je bestaande Azure-omgeving en Active Directory verbinden. 

Voor wie is Windows 365 interessant?

Net als andere VDI-oplossingen biedt Windows 365 de flexibiliteit om overal en vanaf elk device te werken. Medewerkers hebben geen krachtig device nodig en kunnen ook werken vanaf hun persoonlijke apparaat. Ideaal nu veel mensen thuiswerken. 

“Windows 365 is interessant voor organisaties die de kosten voor werkplekken willen drukken zonder dat dat gevolgen heeft voor de beveiliging. Zeker op enterpriseniveau hebben organisaties al snel medewerkers over de hele wereld. Of externen aan de andere kant van de wereld die ook een werkplek nodig hebben. In dit soort gevallen kost het veel geld, tijd en moeite om devices aan te schaffen, in te spoelen en die kant op te sturen. Met Windows 365 kunnen ze deze medewerkers ter plekke van betaalbare werkplekken voorzien. Een stabiele internetverbinding is daarbij wel een vereiste”, vertelt Stefan Tuijt. 

“Zonder een grote investering geef je ook seizoenswerkers een cloudwerkplek. Of denk aan kleinere bedrijven die met freelancers werken. Tijdens een opdracht krijgt de freelancer een Windows 365-werkplek en daarna schaalt het bedrijf weer af. Windows 365 is voor deze groep een toegankelijke VDI-oplossing”, voegt hij toe. 

Windows 365 is interessant voor organisaties die een schaalbare en veilige werkplek zoeken waar ze weinig werk aan hebben. Denk aan bedrijven met seizoenswerkers of freelancers" - Stefan Tuijt, manager Innovatie

Potentiële gamechanger

Een dienst die het hybride werken makkelijk maakt, je hardwarekosten omlaag haalt en om minder beheer vraagt dan andere VDI-oplossingen. Dat klinkt goed. Gaat dit dé nieuwe cloudwerkplek zijn?

Stefan Tuijt is optimistisch, maar wacht wel nog even de performance af: “Het is een potentiële gamechanger. Het succes van Windows 365 staat of valt wel met hoe goed applicaties erop draaien. Als een medewerker niet kan werken met de bedrijfsapplicaties, dan heb je er niks aan.” 

Microsoft biedt de cloud pc in verschillende formaten aan zodat de virtuele machine het werk van je medewerkers altijd aan kan. Deze SKU's gaan van licht kantoorwerk tot zwaar grafisch- en videowerk. Rik van Berendonk: "Wat mij opvalt is dat de cloud pc die Microsoft aanraadt om Teams volledig te draaien, relatief zwaar vormgegeven is qua specificaties. Dit formaat cloud pc is zwaarder dan de aanbevelingen voor Azure Virtual Desktop. De reden hiervoor is wellicht dat het draaien van Teams op Azure Virtual Desktop tegenvalt. De performance laat soms te wensen over." 

Deze hogere eisen betekenen waarschijnlijk een betere performance, maar ze roepen wel vragen op over de toegankelijkheid van Windows 365: "Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de cloud pc, hoe hoger de kosten. Ik vraag me dus af of de cloud pc die een vrij standaard kantoormedewerker nodig heeft, nog betaalbaar zal zijn," zegt Rik. 

Wat je nog meer moet weten

Bij OGD houden ict-experts zoals Rik, Stefan en Barbara de ontwikkelingen in de gaten. Vanaf 2 augustus testen onze specialisten Windows 365. Daarna laten we je weten hoe deze cloudwerkplek bevalt en wat je moet weten voordat je Windows 365 aanschaft.