hero-img

OGD bouwt eerste virtuele gemeentehuis

Persbericht

We zijn er enorm blij mee te mogen vertellen dat de gemeente Molenwaard en OGD ict-diensten vanaf gisteren officieel samenwerken aan de realisatie van een virtueel gemeentehuis. Molenwaard is hierdoor straks de eerste Nederlandse gemeente zonder ‘huis’. Door deze slimme nieuwe aanpak kan de gemeente burgers beter helpen en tegelijkertijd een aanzienlijke kostenbesparing realiseren.

Molenwaard is straks de eerste Nederlandse gemeente zonder vaste locatie. OGD bouwt samen met de gemeente een omgeving waarin medewerkers altijd en overal burgergericht kunnen werken. Over een jaar zal tachtig tot negentig procent van de gemeentelijke producten en diensten alleen nog digitaal aan te vragen zijn. Voor de overige zaken komen de medewerkers van Molenwaard gewoon bij de mensen langs. Afdelingen als de financiële administratie houden wel een eigen kantoor, maar deze backoffice is alleen bedoeld voor personeel. Je vindt er dus geen receptie of ontvangstbalie.

Door decentralisatie van overheidstaken als jeugdzorg en AWBZ hebben gemeentes meer verantwoordelijkheden gekregen. Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd landelijk ruim zes miljard aan bezuinigingen door te willen voeren. Het gevolg voor lokale overheden: meer en complexere taken, minder budget. De gemeente Molenwaard ziet hierin een kans om burgers beter te helpen door slimme online diensten aan te bieden, samen met OGD ict-diensten.

Voor zowel medewerkers als inwoners van Molenwaard betekent deze andere manier van werken een cultuuromslag. OGD en de gemeente hebben er daarom voor gekozen de transitie gefaseerd plaats te laten vinden. Office 365 is inmiddels geïmplementeerd en de eerste stappen naar online dienstverlening worden nu gezet.

Roel Nikkessen, directeur OGD ict-diensten:

Wij zijn er enorm trots op dat we dit innovatieve concept gaan neerzetten bij de gemeente. Als ict’ers én als burgers vinden wij het bijzonder hoe de gemeente Molenwaard inspeelt op de veranderende overheid. We kijken uit naar een prettige, toekomstgerichte samenwerking.

 

 

Een virtueel gemeentehuis: een innovatief en vooruitstrevend idee. Alle gemeenteambtelijke ogen zijn dan ook op Molenwaard gericht. Op 30 september tekenden de gemeente Molenwaard en OGD-directeuren Roel Nikkessen en Daan de la Parra het contract. De opleverdatum van virtueel Molenwaard staat gepland voor juni 2014.