Wat klanten van onze BI-oplossingen vinden

Wat klanten van onze BI-oplossingen vinden

Nieuws

Organisaties beschikken over steeds meer relevante data. Maar hoe haal je hier als bedrijf het meeste uit? Waar bevindt de informatie zich? En hoe rapporteer je effectief over deze data, zodat je erop kunt sturen? OGD ondersteunt bedrijven in dit soort uitdagingen op het gebied van Business Intelligence (BI). Dit deden we ook bij Lisman Forklifts, een Nederlands bedrijf dat wereldwijd handelt in gebruikte machines voor intern transport. OGD bouwde een nieuw rapportagesysteem voor Lisman op basis van Microsoft Power BI. In deze blogpost lees je hoe dit Lisman is bevallen en wat het hen elke dag oplevert.

Op zoek naar een nieuwe oplossing

 Eerder maakte Lisman met een paar zelfgebouwde applicaties rapportages van relevante data. Maar het onderhoud van deze eigen software was tijdrovend. En voor het beheer ervan was het bedrijf afhankelijk van slechts één interne persoon. Daarin wilde Bob Backers, directeur financiën en bedrijfsvoering bij Lisman, verandering brengen. Hij ging op zoek naar een standaardoplossing voor het maken van rapportages, waarbij een externe partij het onderhoud verzorgt en het beheer zo nodig ook door deze partij wordt uitgevoerd. Bovendien wilde hij het rapportagesysteem met deze nieuwe oplossing verder moderniseren en verfijnen.

Business Intelligence BI

Power BI

Samen met OGD koos Lisman voor Power BI als nieuw platform voor analyses en rapportages. Dit was een logische keuze omdat het bedrijf op hetzelfde moment overschakelde op 1ict, de cloudwerkplek van OGD. 1ict draait onder andere op Office 365, waarvan Power BI standaard deel uitmaakt. Daarnaast spraken de moderne, uitgebreide mogelijkheden en strakke weergaveopties van de applicatie Backers aan. Terugkijkend is hij blij met het besluit:

We hebben met Power BI een goede keuze gemaakt. De rapportages zijn kwalitatief alleen maar beter geworden.”

Implementatie

OGD heeft het rapportagesysteem in continu overleg met Lisman vormgegeven. Eerst is gezamenlijk in kaart gebracht over welke informatie het bedrijf op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis moest beschikken. Op basis daarvan werd duidelijk wat voor systeem er precies moest worden gebouwd. Maar ook in de bouw- en uitrolfase van het project was er een nauwe samenwerking:“Er werd continu geschakeld tussen OGD, iemand van onze organisatie en onze managements- en directieleden”, vertelt Backers. “Steeds bekeken we tussentijds waar we mee bezig waren en wat iedereen ervan vond. Op basis daarvan ontwikkelden we het verder.”

Dankzij deze Agile-werkwijze sluit het rapportagesysteem precies aan bij de specifieke behoeften van het bedrijf en de mensen. Het in gebruik nemen van de nieuwe applicatie verliep volgens Backers soepel. Het was belangrijk dat het systeem direct goed werkte:

We moesten vanaf dag één de juiste rapportages hebben, anders konden we ons werk niet doen. Het is natuurlijk belangrijk dat het volledig en betrouwbaar is, wanneer je stuurt op de data die eruit rolt. Daarin kwamen we op dag één al een heel end”, legt Backers uit.

OGD leidde in de implementatiefase drie mensen binnen Lisman op in Power BI. Zo heeft het bedrijf, naast de beheerders van OGD op afstand, altijd een paar experts in huis en kan het ook zelf doorontwikkelen op dit gebied.

Business Intelligence BI

Resultaat met Business Intelligence

Bij Lisman is men tevreden met het nieuwe rapportagesysteem:

De samenwerking verliep goed. OGD dacht mee en vertaalde onze wensen en eisen naar mooie rapportages in Power BI. Ik ben blij met wat het heeft opgeleverd”, vertelt Backers.

De rapportages zijn met Power BI betrouwbaarder geworden en ze zijn bovendien sneller beschikbaar. De datasets worden doeltreffend en overzichtelijk gepresenteerd in de applicatie. Hierdoor kan men binnen Lisman sneller en effectiever beleidsmatig sturen. Ook andere bedrijfstakken binnen Lisman, zoals de financiële administratie, profiteren hiervan. Zelfs wanneer zij zelf geen gebruik maken van Power BI. Op basis van de basisrapportages beschikt men ook daar nu sneller over meer betrouwbare data om op te sturen. “Het nieuwe rapportagesysteem heeft zich bewezen”, concludeert Backers.

Het feit dat OGD het applicatiebeheer en -onderhoud uitvoert vindt hij daarnaast een grote verbetering. Het scheelt tijd en het maakt het functioneren van het systeem minder kwetsbaar. OGD verzekert hierin continue bereikbaarheid: wanneer medewerkers een vraag of probleem hebben krijgen zij nu direct iemand aan de telefoon.

En het is een platform waarin we ons nog veel verder kunnen ontwikkelen” blikt Backers vooruit. “Doordat je nu de mogelijkheden van het systeem ziet krijg je nieuwe ideeën over wat je nog meer allemaal kunt toevoegen. Aan ons slechts de vraag waar we willen beginnen!”

Ben je benieuwd hoe ook jouw bedrijf meer uit data kan halen? We vinden het altijd leuk om vrijblijvend met je mee te denken en samen de mogelijkheden te bekijken!Business Intelligence BI