Windows 11 OGD

Windows 11: wat is er nieuw?

Op 24 juni kondigde Microsoft Windows 11 aan. Verrassend, omdat Microsoft Windows 10 had gelanceerd als Windows-as-a-service, een doorlopend Windows-abonnement met twee updates per jaar. Iedereen dacht dus dat Windows 10 de laatste Windows-versie was. De coronacrisis en de veranderende behoeftes van organisaties lijken de reden te zijn van deze grote nieuwe release. Volgens Microsoft ondersteunt Windows 11 het hybride werken beter en is het een stuk veiliger.

Het laatste nieuws 

Op dit moment testen wij Windows 11 nog in de preview build. Het nieuwe besturingssysteem laat niet lang meer op zich wachten: op 31 augustus liet Microsoft weten dat Windows 11 op 5 oktober 2021 al uit komt!

Het leek er al langer op dat Microsoft Windows 11 vlot zou uitbrengen. Op 19 augustus bracht Microsoft de ISO- bestanden uit voor Windows 11. Hiermee kun je een compleet nieuwe installatie van Windows 11 uitvoeren (dus niet alleen een upgrade vanuit Windows 10).
Iets meer dan een week daarna, op 27 augustus, liet Microsoft weten dat de huidige systeemeisen vaststaan en waarom. Meer daarover lees je hieronder. Ook brachten ze op deze datum een geüpdatet versie van de PC Health Check uit, de app die checkt of je systeem klaar is voor Windows 11. 

Wat is er nieuw in Windows 11?

Teams geïntegreerd

Microsoft had Teams voor zakelijk- en privégebruik al gratis gemaakt om het hybride werken te ondersteunen. In Windows 11 zit Teams zelfs geïntegreerd in Windows en is vanuit de nu centraal gepositioneerde taakbalk te benaderen. Geen verrassende upgrade na de explosieve groei in populariteit die Teams heeft doorgemaakt sinds de start van de pandemie.

MS Teams gaat ook een stuk minder capaciteit vragen, ongeveer de helft van wat het nu kost. Deze aanpassing is voor veel organisaties een stuk belangrijker dan de integratie in Windows, want Teams is een zwaar pakket dat veel eist van je systeemcapaciteit (processor en geheugen). De corporate vice president van Teams, Rish Tandon, vertelde op Twitter dat ze Teams opnieuw gebouwd hebben en daarmee de capaciteit die het van je systeem vraagt een flink stuk omlaag gebracht. 

Aangescherpte beveiliging

Windows 11 stelt aanzienlijk hoge hardware-eisen, waar de laatste tijd veel over te doen is geweest in de media. Een aantal belangrijke eisen waar organisaties niet altijd aan voldoen zijn:

  • TPM 2.0;
  • Intel processor van achtste generatie of hoger.

Of deze eisen definitief zijn was lange tijd niet duidelijk. In de preview build zijn de eisen lager en kun je onder andere met TPM 1.2 ook testen. Dit deed ons vermoeden dat de definitieve systeemeisen minder streng zouden zijn. Op 27 augustus gaf Microsoft een update waarin het bedrijf liet weten dat de originele systeemeisen grotendeels zo bleven, waaronder de TPM en Intel processor-eisen. 

Die hardware-eisen, hoe zit dat nou precies? In eerste instantie leek TPM 2.0 vereist, want dat stond bij de systeemeisen. Maar in een Microsoftdocument over compatibiliteit stond dat Windows 11 ook zou draaien op 1.2, maar dat 2.0 aangeraden werd. Een dag na de aankondiging, op 25 juni, plaatste Microsoft een blogpost waarin ze het belang van TPM 2.0 benadrukten. Die versie zou toch echt nodig zijn om Windows 11 te draaien. In de preview build waarin we Windows 11 testen, zijn de eisen lager en kun je onder andere met TPM 1.2 ook testen. Dit deed ons vermoeden dat de definitieve systeemeisen minder streng zouden zijn. 

Op 27 augustus gaf Microsoft een update waarin het bedrijf liet weten dat de originele systeemeisen grotendeels zo bleven, waaronder de TPM en Intel processor-eisen. Het vreemde is wel dat je Windows 11 straks ook op een apparaat kan installeren dat niet aan deze eisen voldoet door het ISO-bestand te installeren. In zo’n situatie biedt Microsoft geen ondersteuning, dus mogelijk ontvang je dan ook geen Windows-updates. Dat laatste is alleen nog niet helemaal duidelijk. 

Microsoft had ook een app uitgebracht om te checken of je apparaat compatibel is met Windows 11. Meteen na het uitbrengen hiervan kregen bijna alle gebruikers van deze PC Health Check App een melding dat hun apparaat niet aan de eisen zou voldoen. Hier stond niet bij aan welke eis het device niet voldeed. Vervolgens haalde Microsoft de app op 28 juni al offline, want hij zou te streng zijn. Ze kondigden een verbeterde versie van de app aan ‘later dit jaar’. Die brachten ze op 27 augustus uit. Tot nu toe wel alleen nog als preview-versie voor Windows Insiders. De geüpdatet PC Health Check-app zal ergens ‘de komende weken’ algemeen beschikbaar worden.

 

Startmenu, widgets en Microsoft Store

Naast strengere systeemeisen heeft Microsoft ook de Windows ‘look & feel’ aangepast. De interface heeft een nieuw jasje gekregen, met rondere hoeken. Het startmenu vind je nu midden op het scherm en je kunt met ‘widgets’ je eigen nieuwsfeed creëren. Deze widgets kun je op dit alleen nog niet aanpassen. 

Voor apps is er nu de Microsoft Store die alle applicatietypes ondersteunt. Hier kun je onder andere Android-apps downloaden. Het ondersteunen van Android-apps past bij de integratie van zakelijk- en privégebruik waar Microsoft naar streeft. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het gaat om Android-apps uit de Amazon Store. In de Amazon Store vind je maar zo’n veertien procent van het totale aanbod. Met Windows 11 draai je jouw favoriete Android-app straks dus (misschien) ook op je tablet of desktop. 

Waarom en wanneer overstappen

Windows 11 biedt een aantal nieuwe features maar is geen enorm baanbrekende release. Vooral de verbeterde versie van Teams kan een reden zijn om over te stappen. Vraag je je af of je wel moet upgraden? Bekijk binnen je lifecycle management wat voor jouw organisatie het verstandigst is. Microsoft ondersteunt altijd de laatste en de een-na-laatste versie. Dit betekent dat je met Windows 10 nog een tijdje goed zit. Tot en met 14 oktober 2025 krijg je volledige ondersteuning op Windows 10. Tot die tijd kun je gerust met Windows 10 blijven werken en de overstap op Windows 11 voorbereiden.

Wil je juist snel upgraden naar Windows 11? Zorg dan dat je ict-afdeling of -partner eerst alles goed test. Bijvoorbeeld of al je applicaties nog goed draaien in Windows 11. Microsoft heeft beloofd dat alle software die op Windows 10 draait, ook op Windows 11 zal draaien. Dat betekent niet dat alles ook meteen werkt. Eerst moet je de applicaties zelf testen en bij problemen moet je wachten op een oplossing vanuit Microsoft. Het lijkt ons dus verstandig om niet meteen dit jaar nog over te stappen naar Windows 11. 

En verder…

Windows 11 is nog volop in ontwikkeling. Misschien komen er nog features bij. Maar het kan ook dat Microsoft er dingen weer uithaalt. Bij OGD houden we de ontwikkelingen in de gaten. We controleren in testomgevingen of de applicaties van onze klanten goed blijven draaien. Ook zijn we heel benieuwd naar de nieuwe versie van MS Teams en nemen we die zeker mee in onze proefritjes.