Jong talent Thumbnail

Zo houd je jong talent binnenboord

De ‘War for Talent’ werd al in 1997 voorspeld: nu babyboomers langzaam uitstromen, beconcurreren bedrijven elkaar in de zoektocht naar nieuw talent. Want jonge talenten kunnen uitgroeien tot enthousiaste werknemers die veel waarde toevoegen aan een bedrijf. Campagnes om getalenteerde krachten binnen te halen zijn dan ook volop aanwezig op tv, radio en internet.

Maar wat doe je als er zoals nu sprake is van enorme krapte op de arbeidsmarkt? Dan is het belangrijk om het talent dat je hebt aan jouw bedrijf te binden. Uit een rapport uit 2018 blijkt dat Nederlandse bedrijven hier veel moeite mee hebben. De concurrentie is moordend en werknemers zoeken snel een ander bedrijf als ze geen directe reden hebben om te blijven. Zeker de nieuwe generatie is niet zo honkvast; een derde van alle beroepswisselaars is jonger dan 25 jaar. In deze blogpost bespreken we hoe je jong talent binnenboord houdt.

De kracht van de eerste indruk

We beginnen bij het begin. Je hebt maar één kans op een eerste indruk als bedrijf. Zorg dus voor een goede ‘onboarding’ van jouw nieuwe medewerkers. Als een werknemer goed landt, zal hij zich meer betrokken voelen, productiever zijn en minder geneigd zijn te vertrekken.

Een succesvolle onboarding bestaat uit vier onderdelen:

  • De basis:  De nieuwe medewerker moet de basisregels van en omgangsvormen binnen de organisatie leren kennen. Denk ook aan praktische zaken als een toegangspas en een werkende laptop.
  • Verwachtingen: Samen definieer je zijn of haar nieuwe rol binnen de organisatie. Wat zijn de verwachtingen van de organisatie? Wat zijn de doelen en ambities van de nieuwe medewerker? Het is van belang dat er in het gesprek echt tweerichtingsverkeer is tussen beide spelers.
  • Cultuur: Laat de nieuwe talenten meteen uitvoerig kennismaken met de bedrijfscultuur en de missie en visie van het bedrijf. Laat ze alle afdelingen afgaan en met zoveel mogelijk collega’s praten. Op deze manier komen ze snel in contact met de cultuur en met de verschillende sociale structuren binnen het bedrijf.
  • Evaluatie: Evalueer samen met de nieuwe medewerker de introductieperiode. Voelt de werknemer zich op zijn plek? Zorg ook na de onboarding voor periodieke gesprekken met de teamleider.

De onmisbare uitdaging

Als één ding zeker is, dan is het dat talent zich wil ontwikkelen. Jonge, begaafde medewerkers willen intellectueel en emotioneel worden uitgedaagd. Dit is goed te merken aan de enorme toename in populariteit van traineeships. Studenten leren vaak een hoop in de studietijd, maar een traineeship is dé mogelijkheid om door te leren in de praktijk.

Zorg dus voor zinvol en vooral uitdagend werk. Alleen dan gaan mensen leren en enthousiast naar hun werk. Binnen de kortste keren gaan medewerkers dan waarde toevoegen aan je bedrijf. Bovendien is een uitdagende werkplek een werkplek waar mensen graag blijven werken. Laat nieuwe werknemers daarom zelf met ideeën komen en laat ze ook tegen drempels oplopen, zodat ze deze zelf leren oplossen.

Een mooi voorbeeld waarin jong talent de vrijheid krijgt om zelf problemen op te lossen is het PowerProject van OGD. Een groep van 15 parttime OGD’ers krijgt tijdens dit project training in het gebruik van PowerApps. Na twee dagen komen ze met creatieve oplossingen voor de case die ze kregen voorgelegd. De oplossingen zijn vaak creatief en ook nog eens bruikbaar voor OGD. Als kers op de taart krijgen de talenten na afloop van het project een vast contract aangeboden. Zo maak je het uitdagen van werknemers leuk en interessant voor beide partijen.

Je ziet vaak dat bedrijven hun talenten niet uitdagen en dat ze hen op de verkeerde manier proberen te motiveren. Bijvoorbeeld met een leaseauto of bonus.  Maar loyaliteit koop je niet af. Mensen wennen aan dit soort omstandigheden en extrinsieke motivatie legt het altijd af tegen intrinsieke motivatie. Persoonlijke ontwikkeling en uitdaging zijn de belangrijkste drijfveren van jonge getalenteerde werknemers. Als ze hiervoor niet terecht kunnen bij jouw bedrijf, dan gaan ze binnen de kortste keren op zoek naar iets anders.

Stippel de toekomst uit

En ook belangrijk: daag jong talent niet alleen uit, bied hen ook een interessant toekomstperspectief. Bespreek samen waar de werknemer aan wil werken en hoe hij of zij zich in de toekomst ziet binnen het bedrijf. De HR-manager of teamleider stelt samen met de jonge medewerker doelen en laat hem of haar weten welke ontwikkelingstrajecten er zijn.

Een overzicht van alle trajecten brengt ook meteen in kaart welke vaardigheden nodig zijn zvoor bepaalde banen. Dit stelt jong talent in staat om gericht de vaardigheden te ontwikkelen die passen bij hun ambitie.

Betrek ze bij het bedrijf en de cultuur

Als jong talent wil je net als iedere andere collega worden betrokken bij het bedrijf en dezelfde behandeling krijgen. Dit klinkt logisch, maar het gebeurt nog weleens dat een bedrijf talenten neerzet als aparte groep. Op deze manier zal er altijd een bepaalde afstand bestaan tussen deze mensen en de rest van het bedrijf.

Dit voorkom je door jong talent actief te betrekken bij het team. Geef ze de verantwoordelijkheid over bepaalde taken. Op deze manier geef je hen vertrouwen en een duidelijke rol binnen het team. Het krijgen van vertrouwen is essentieel voor een tevreden en ondernemende werknemer. En juist als ze speelruimte krijgen profiteer je waarschijnlijk het meest van de frisse blik die zij op dingen kunnen werpen.

Betrek talenten verder niet alleen bij hun team, maar ook bij leuke bedrijfsactiviteiten. Zorg dat ze de bedrijfscultuur en andere medewerkers leren kennen. Zo zorg je voor een sfeer waarin talenten zich ontwikkelen en vergroot je de kans dat ze enthousiaste ambassadeurs worden van je bedrijf.

Blijf met ze praten

Het is belangrijk dat je regelmatig met talenten praat over de ervaringen, ambities en doelstellingen van beide kanten. Op deze manier begeleid je nieuwe talenten op een actieve manier en houd je bij hoe hij of zij de nieuwe functie ervaart. Vergeet vooral niet goed te luisteren en te vragen naar de verbeterpunten vanuit de nieuwe werknemer. Een frisse blik zorgt namelijk ook voor kansen voor het bedrijf om de begeleiding van talenten te verbeteren. Op deze manier zijn deze gesprekken voor beide partijen waardevol.

Conclusie

Investeer in je jonge talent. De intrinsieke motivatie om te leren is het doel van het talent en het middel van het bedrijf. Wanneer de ontwikkeling van jonge werknemers centraal staat, motiveer je hen om te leren en voegen ze binnen de kortste keren waarde toe aan je bedrijf.

Wil je weten waarom OGD'ers binnenboord blijven?

Meer weten ogd'er woord