PostNL

“Eerder zaten we met allerlei onderzoeken en benchmarks, nu doen we het gewoon in één dag”

postnl-wide

Sector: Zakelijke markt

PostNL is de onmisbare postduif als het gaat om de levering van post en pakketten. Al meer dan tweehonderd jaar ondersteunen zij Nederlandse bedrijven en burgers en blijven ze zich continu ontwikkelen. Ook op het gebied van ict staat de organisatie niet stil om zo efficiënt mogelijk te werken en leveren. Voor de medewerkers van PostNL wilde de organisatie graag een applicatie laten ontwikkelen om retailmanagers beter te faciliteren in hun werk.

PostNL & OGD

Een nieuwe applicatie bouwen voor een bedrijf met 49.174 medewerkers: het klinkt als een kostbaar en lang traject. Normaal gesproken duurt het twee dagen om alleen al te inventariseren wat de eisen en beperkingen voor de applicatie zijn. Maar waarom zolang wachten als het ook gewoon in één dag kan? PostNL en OGD sloegen de handen ineen om samen binnen een achturige werkdag een applicatie uit te rollen.

 

Het realiseren van een werkende applicatie in één dag

Voor de hele dag wordt er een ‘lopende band’ ingericht om snel te kunnen schakelen. Van back-end developer tot functioneel ontwerper; iedereen zit aan één tafel en kan snel en gemakkelijk communiceren. Vanuit PostNL sloot product owner Ellis Delahay aan om te prioriteren en beslissingen te maken.

Aan de andere kant zit een team met verschillende apparaten om iedere 20 minuten de nieuwste versie te testen en feedback te leveren. Hierbij wordt het team gepusht om snelle beslissingen te nemen en de levensvatbaarheid te testen. “Dit is een snelle manier om te testen of er innovatieve manieren in ict mogelijk zijn”, zegt Delahay. “Eerder zaten we met allerlei onderzoeken en benchmarks, nu doen we het gewoon in één dag.”

Snelheid en enthousiasme in het ontwikkelproces

Na een dag intensief werken met alle betrokkene staat de applicatie dan echt! Iedereen heeft direct invloed gehad op het proces en zijn er beslissingen genomen die anders weken hadden geduurd. Delahay: “Je vraagt fysieke aandacht van mensen in het traject bij de creatie van de software. Gebruikers en stakeholders zijn nu direct betrokken.” Ook Frank Molenaar, scrum master bij OGD, is enthousiast: “De hele afdeling was tijdens de dag betrokken bij het ontwikkelen van de app. Die veranderde trouwens halverwege ook nog ingrijpend van karakter: iets waar je beter na vier uur achter kunt komen dan na vier maanden software ontwikkelen.”

Ervaring van PostNL

“Dit is een snelle manier om te testen of er innovatieve manieren in ict mogelijk zijn”

 Ellis Delahay, PostNL product owner