1ict: jouw moderne werkplek in de cloud.

Hoe veilig is werken in de cloud?

door Nienke Bruijn, 13 juli 2018

AdobeStock_175509823-banner

Werken in de cloud zorgt voor efficiëntie en flexibiliteit. Maar hoe veilig is het? Wordt bedrijfsdata niet makkelijker gehackt als het online staat? En hoe wenselijk is het dat werknemers overal kunnen inloggen, ook op externe wifi-verbindingen? In dit artikel geven we antwoord op deze en andere vragen over de cloud en veiligheid.

Is mijn data veilig in de cloud?

Het korte antwoord is: ja, in principe wel, maar het hangt van twee dingen af. Ten eerste hangt de veiligheid af van de kwaliteit van jouw eigen ict-afdeling. Hoe richt deze de processen en techniek in, zodat er geen ‘achterdeur’ openstaat die mogelijk voor dataleks zorgt? Als je de cloudomgeving outsourcet regelt een ict-dienstverlener dit voor je.

Ten tweede bepalen de kwaliteit en mogelijkheden die de cloudprovider biedt de veiligheid van jouw data. Een gedegen cloudprovider als Microsoft is een expert in informatiebeveiliging. Microsoft hanteert op de meeste diensten standaard data-encryptie, zowel in opslag als in verbindingen. En de cloudsystemen worden continu geüpdatet.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat een goede clouddienst alléén, geen garantie is voor goede beveiliging. De cloud kan altijd nog openstaan door menselijke fouten, met datalekken tot gevolg. Ook een solide cloudwerkplek moet dus actief worden beveiligd. Daarom is de kwaliteit van de eigen ict-afdeling het belangrijkste.

Hoe veilig zijn mijn bedrijfsgegevens eigenlijk buiten de cloud?

Dat hangt helemaal af van jouw eigen ict-afdeling en -middelen. Zowel gegevens op de eigen harde schijf als gegevens die online in de cloud staan kunnen bij een gebrekkige bescherming worden gehackt of geïnfecteerd raken met een virus. Dit heeft dus weinig te maken met de vraag of de bestanden in de cloud staan of niet.

cloudopslag

Maar waar staat al mijn data dan opgeslagen?

Alle grote cloudproviders (waaronder Azure van Microsoft) bieden de mogelijkheid om zelf te bepalen waar jouw data komt te staan. Dat is voor klanten heel belangrijk. Zo staat alle data op de 1ict-omgeving in datacentra binnen West-Europa. Qua veiligheid is dit niet relevant, want bijvoorbeeld in de VS zou de data even goed beveiligd zijn. Maar buiten West-Europa geldt wel andere (privacy-)wetgeving. Zo is het opslaan van jouw data in de Europese cloud een eerste stap om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

En als ik nu via externe wifi inlog op mijn cloudwerkplek?

Ook dat is, afhankelijk van de clouddienst die je gebruikt, veilig. Via 1ict werk je altijd met een beveiligde verbinding, ook in de trein, het café of bij de klant. Buiten de eigen kantooromgeving log je in met meervoudige authenticatie. Applicaties en documenten zijn hierdoor dan extra goed vergrendeld. Met 1ict van OGD maken we de beveiligingsmaatregelen voor je op maat. We hebben een aantal security-profielen, waarin we het juiste snijpunt zoeken tussen veiligheid en gebruikersgemak.

Wat kan ik zelf nog doen om de veiligheid van mijn data in de cloud te waarborgen?

Als je jouw cloudwerkplek uitbesteedt, zoals bij 1ict, hoef je op dit vlak weinig zelf te doen. Met 1ict is de veiligheid van jouw online bedrijfsdata in één keer volledig gewaarborgd. 1ict voldoet aan alle standaarden voor gegevensbeveiliging volgens de ISO27001:2013-norm. Zo is de data zeer goed beveiligd, vaak beter dan op een eigen harde schijf.

Wel blijft het natuurlijk belangrijk dat jouw mensen bewust omgaan met bedrijfsgegevens. Zo is het belangrijk dat medewerkers bestanden alleen met de juiste personen delen en dat zij hun computer niet zomaar onbeheerd achterlaten. Maar dat soort regels gelden ook zonder gebruik van de cloud. OGD behandelt deze zaken bij de implementatie van 1ict daarom standaard met eindgebruikers in het adoptietraject op maat.

AdobeStock_160239033-728704-edited

Conclusie?

De veiligheid van digitale data wordt bepaald door de kwaliteit van de ict-afdeling die deze beheert. Deze houdt namelijk in de gaten of alles up-to-date is. Dit geldt altijd, of je nu in de cloud werkt of niet. Staat de data in de cloud, dan is het óók belangrijk dat de cloudprovider de data goed beveiligt.

Als je gebruikmaakt van een goede, geoutsourcete cloudwerkplek sla je beide vliegen in één klap: een sterke beveiliging via de cloudprovider én een professioneel ict-beheer. Je data is dan meestal veiliger dan wanneer je niet in de cloud werkt. En omdat je dan geen omkijken meer hebt naar gegevensbeveiliging, houd je ook nog eens extra tijd over voor de kerntaken van jouw bedrijf. Een win-winsituatie dus!

Ontvang de 1ict-infographic