Netwerkmanagement

Het uitbesteden van ontwerp en beheer van je netwerk

Bespreken
fa26e14f-a7e4-4789-9d11-f7219251a70a

 

Over onze netwerkmanagement

Het ontwerp en beheer van netwerken wordt de laatste jaren steeds sterker bepaald door een aantal factoren. Deze zijn daarom ook centraal in onze benadering.

Datastromen worden steeds minder voorspelbaar. “Het netwerk” is een term die steeds verder vervaagt. Er is geen duidelijke grens meer tussen het interne netwerk met beheerde apparaten, en de buitenwereld.

Dit komt ten eerste door het nieuwe werken, waardoor gebruikers altijd en overal verwachten aan de slag te kunnen: op kantoor, thuis, in de trein, of in het buitenland. Je werk is wat je doet, niet waar je bent.

Daarnaast heeft de opkomst van Bring Your Own Device (BYOD) gezorgd voor een influx aan uiteenlopende (veelal onbeheerde) apparaten die met het netwerk verbonden worden, al dan niet met toegang tot gevoelige bedrijfsgegevens. En ook de bedrijfsdata zelf staat lang niet altijd meer veilig op één plek in een datacentrum; de opkomst van SaaS-, IaaS- en clouddiensten betekent dat de data verspreid is over allerlei verschillende locaties.

Van hardware naar software

In navolging van een bredere trend binnen de ict, is nu ook op het gebied van netwerken steeds meer aandacht voor disaggregatie: het loskoppelen van hardware en software. Hardware wordt hierdoor uitwisselbaar; een generiek verbruiksmiddel dat gewoon vervangen kan worden zodra het versleten is. Software en data is waar het écht om gaat.

Meer data

Er wordt wereldwijd steeds meer data gegenereerd. We maken er ook steeds vaker nuttig gebruik van door middel van data analyse en business intelligence. Met een steeds verder vervaagd netwerk betekent het ook dat we meer en meer bandbreedte zullen gaan gebruiken. De opkomst van Internet of Things (IoT) toepassingen zal deze trend exponentieel doen versnellen. Veel mensen denken bij Internet of Things aan slimme koelkasten en andere gadgets, maar de echt waardevolle toepassingen zijn op industriële schaal, en zullen een enorme hoeveelheid dataverkeer gaan genereren.

Altijd aan

De term 'tijdens kantooruren' is iets van vroeger. De nieuwe generatie medewerkers verwacht altijd te kunnen werken, in de 24-uurs economie zijn diensten altijd online, en de datacollectie van IoT-systemen staat nooit stil. Ook al is het kantoor ’s avonds leeg en staat het licht uit, het netwerk staat altijd aan.